The Malay Dilemma: Kritik sosial Tun M terhadap Melayu 49 tahun lalu masih relevan | MalaysiaBaharu.org - Membina Malaysia Baharu

Pages

The Malay Dilemma: Kritik sosial Tun M terhadap Melayu 49 tahun lalu masih relevan


Dalam The Malay Dilemma, Perdana Menteri Mahathir Mohamad mengkaji dan menganalisis komposisi orang Melayu dan masalah keharmonian kaum di Malaysia. Pertama kali diterbitkan pada tahun 1970, buku ini bertujuan untuk menerangkan sebab-sebab berlaku rusuhan 13 Mei 1969 di Kuala Lumpur.

Dr Mahathir menyatakan pandangannya tentang mengapa orang Melayu secara ekonominya mundur dan mengapa mereka merasakan mereka harus mendesak supaya pendatang menjadi rakyat Malaysia yang sejati bercakap hanya Bahasa Melayu, seperti pendatang ke Amerika atau Australia tidak bercakap selain tetapi bahasa apa yang penulis panggilan bahasa "penduduk asal".

Beliau berhujah bahawa orang Melayu adalah pemilik Tanah Melayu. Beliau juga berhujah bahawa pendatang adalah tetamu sehingga diserap dengan betul, dan bahawa mereka tidak diserap dengan betul sehingga mereka telah meninggalkan bahasa dan budaya masa lalu mereka.

MYbaru

Topik mengenai Malaysia Baru, Berita Terkini, Foto, Video, Foto mengenai Pakatan Harapan dan lihat perkembangan terkini, berita, informasi dari Hicore Solutions.

No comments:

Post a Comment