Sudah 20 tahun tidak bertemu, Tun M dan Sultan Ibrahim akan jujur dan terbuka antara satu sama lain | MalaysiaBaharu.org - Membina Malaysia Baharu

Pages

Sudah 20 tahun tidak bertemu, Tun M dan Sultan Ibrahim akan jujur dan terbuka antara satu sama lain


JOHOR BAHRU: Tun Dr Mahathir Mohamad berkata beliau dan Sultan Ibrahim Almarhum Sultan Iskandar dari Johor bersetuju untuk bersikap jujur dan terbuka antara satu sama lain.

Perdana Menteri berkata Sultan Ibrahim telah bersetuju untuk bertemu atau menghubungi satu sama lain jika terdapat keperluan untuk membincangkan sebarang isu pada masa akan datang.

Merujuk kepada pertemuan Khamis dengan Sultan Ibrahim, Dr Mahathir berkata: "Kami adakan perbincangan biasa, seperti biasa.

"Saya boleh berkomunikasi dengan Duli Yang Teramat Mulia, kita bersetuju bahawa kita akan terus terang, bercakap dengan terbuka, dengan tidak ada yang tersembunyi, Duli Yang Teramat Mulia mempunyai pendapatnya, dan saya mempunyai pandangan saya."

Dr Mahathir berkata ini adalah antara perkara yang dibincangkan semasa bertemu dengan Sultan Ibrahim di Istana Bukit Serene di sini pada hari Khamis (10 Jan).

Dr Mahathir berkata demikian kepada pemberita di Lapangan Terbang Antarabangsa Senai sebelum terbang kembali ke Kuala Lumpur.

Ditanya apa lagi yang dibincangkan pada mesyuarat selama 90 minit, Perdana Menteri berkata pelbagai perkara telah disentuh tetapi tidak perlu untuk bercakap tentang mereka.

Mengenai sama ada pemilihan Yang di-Pertuan Agong baru dibincangkan, Dr Mahathir berkata apa-apa perkara mengenai Raja-raja tidak ada kaitan dengannya.

Dr Mahathir, yang merupakan pengerusi Parti Pribumi Bersatu Malaysia dan gabungan Pakatan Harapan, berkata kali terakhir beliau bertemu dengan Sultan Ibrahim hampir 20 tahun yang lalu ketika beliau meletak jawatan sebagai perdana menteri keempat pada tahun 2003.

Terdahulu, Dr Mahathir telah terbang ke lapangan terbang Senai pada jam 3.30 petang dalam sebuah pesawat khas.

Beliau tiba di istana kira-kira jam 4 petang, dan disambut oleh Sultan Ibrahim dan Permaisuri Raja Zarith Sofiah Almarhum Sultan Idris Shah.

Turut hadir ialah Menteri Besar Johor Datuk Osman Sapian dan Setiausaha Kerajaan Negeri Johor Datuk Azmi Rohani.

Dalam catatan di akaun Facebook rasminya, Sultan Ibrahim berkata pertemuan itu berlangsung selama lebih dari satu jam ketika pelbagai perkara telah dibincangkan.

Selepas bertemu, Sultan Ibrahim secara peribadi memandu Dr Mahathir ke lapangan terbang dengan Proton Saga generasi pertama berwarna biru yang bernombor pendaftaran "Proton 1".

Dr Mahathir telah menghadiahkan kereta itu kepada ayahanda Sultan Ibrahim, Almarhum Sultan Iskandar Sultan Ismail, pada tahun 1985. - Bernama

MYbaru

Topik mengenai Malaysia Baru, Berita Terkini, Foto, Video, Foto mengenai Pakatan Harapan dan lihat perkembangan terkini, berita, informasi dari Hicore Solutions.

No comments:

Post a Comment