Sony perkenal TV OLED 8K bersaiz 98-inci; Harga? | MalaysiaBaharu.org - Membina Malaysia Baharu

Pages

Sony perkenal TV OLED 8K bersaiz 98-inci; Harga?


CES 2019 baru sahaja bermula, tetapi satu perkara sudah jelas sekali: Ini adalah tahun produk 8K; dari menjadi konsep kepada sesuatu produk akhir yang boleh diletakkan di ruang tamu anda. Hari ini, Sony telah secara rasmi membuka bungkusan 8K TV pertama untuk pengguna: The Master Series Z9G 8K LCD, dan ia adalah secara teknikalnya produk unggul. Jika ia seperti prototaip yang dipamer pada tahun lepas, ia seharusnya menjadi penanda aras kemuncak teknologi display.


8K merupakan resolusi yang amat tinggi - empat kali lebih daripada 4K - membazirkan pada skrin kecil. Jadi siri Z9G baharu datang dalam dua saiz besar: 85 inci, dan 98 inci. Pada saiz hampir 100 inci, itu adalah saiz imej kelas projektor, satu prestasi hebat untuk mana-mana TV, apalagi model 8K. Sony mendakwa ia telah mengemas kini kedua pemproses imej Picture Processor X1 Ultimate dan teknologi X-Reality PRO untuk dioptimumkan untuk kandungan 8K, memastikan bahawa semua kandungan tanpa mengira resolusi asalnya, kelihatan sebaik mungkin. Sebagai sebahagian daripada siri Master Sony, kedua-dua model 8K ini juga mempunyai Mod Pengawalan Netflix dan IMAX Enhanced.

Pada tahun lalu, Sony memulakan teknologi yang dinamakan teknologi Sound-from-Picture Reality, yang membuatkan audio dialog berbunyi seolah-olah ia datang dari pelakon di skrin, dan bukan dari speaker TV. Ia berjaya menggunakan Audio Surface Akustik OLED, di mana skrin itu sendiri bertindak sebagai speaker. Rupa-rupanya teknologi ini tidak meminjamkan dirinya kepada panel LCD, jadi model Z9G dilengkapi dengan empat pembesar suara depan - dua di bahagian atas, dan dua di sepanjang bahagian bawah skrin. Gabungan ini, apabila diuruskan dengan betul, mempunyai kesan yang sama seperti panel-as-speaker OLED, seperti yang diklaim oleh Sony. Sekiranya anda sudah mempunyai sistem bunyi surround 5.1 atau lebih baik, pembesar suara TV boleh mengambil tempat speaker pusat saluran anda.

Barisan TV OLED Sony juga mendapat penyegaran untuk 2019, dengan Master Series A9G datang dalam ukuran 55-inci, 65-inci, dan 77-inci. Model-model baru ini lebih nipis, dan apabila digabungkan dengan sistem Sony SU-WL855, syarikat itu mendakwa mereka dapat mengurangkan jarak ke dinding anda dengan separuh berbanding model tahun lepas. Terdapat pengawal panel baru yang dibina oleh Sony, dengan "Pixel Contrast Booster," untuk lebih banyak warna dan kontras di kawasan terang imej. Juga bertambah baik ialah kandungan HD dan SD up-scaling. Teknologi panel-as-speaker OLED telah dinaik taraf, dan kini dikenali sebagai Audio Surface Acoustic +, dan mempunyai dua penggerak dan dua subwoofer. Sama dengan Z9G, A9G boleh bertindak sebagai speaker pusat saluran juga.

Kedua-dua model Z9G dan A9G berkongsi ciri-ciri berikut:


  • Android TV dengan Google Assistant dan keserasian dengan Google Home, dan speaker pintar Amazon Echo
  • smart remote dengan RF

Sudah tentu, Sony mendapat kemaskini non-Master Series terbaharu, dalam kedua-dua versi OLED dan LED:

A8G Series Bravia 4K OLED TV dalam saiz 55-inci dan 65-inci, dapatkan 4K HDR Processor X1 Extreme baharu, untuk prestasi HDR yang lebih baik, dan IMAX Enhanced.

TV LED X950G Series 4K dalam saiz 55-inci, 65-inci, 75-inci, dan 85-inci, dapatkan Pemproses Gambar X1 Ultimate untuk penambahbaikan yang serupa dengan prestasi HDR, latar belakang dimming lokal yang serba lengkap dengan X-tended Dynamic Range Pro, Netflix Calibrated Mode , IMAX Dipertingkatkan, ditambah dengan Dolby Vision dan Dolby Atmos.

Akhir sekali, Sony juga mengemaskini tawaran pemain Blu-ray, dengan Sony UBP-X800M2 baru. Ia adalah unit UltraHD yang langsing dan ramping, dengan sokongan untuk tiga versi HDR: Dolby Vision, HDR10, serta yang akan datang, HLG (Gamma Log Hybrid). Ia akan memainkan hampir semua media cakera fizikal di pasaran, termasuk SACD / DVD-A, dan mempunyai pilihan streaming terbina untuk Netflix dan YouTube. Terdapat passthrough dari Dolby Atmos dan DTS: X, dan boleh dikatakan bahawa X800 melakukan pekerjaan yang sangat baik pada kandungan non-4K upscaling, sekiranya anda tidak senang dengan bagaimana TV 4K anda mengendalikan tugas itu.

Sony mengatakan ia akan mengumumkan harga dan maklumat ketersediaan untuk semua model baru ini pada musim bunga.

MYbaru

Topik mengenai Malaysia Baru, Berita Terkini, Foto, Video, Foto mengenai Pakatan Harapan dan lihat perkembangan terkini, berita, informasi dari Hicore Solutions.

No comments:

Post a Comment