New York diserang wabak campak | MalaysiaBaharu.org - Membina Malaysia Baharu

Pages

New York diserang wabak campak

Epidemik campak dikatakan bermula di kalangan komuniti Yahudi di New York dan merebak cepat. 

Lebih 1,000 orang di sekitar metropolitan New York telah mengalami penyakit demam campak dalam krisis epidemik wabak terbesar di Amerika Syarikat sejak 1990-an, NBC melaporkan awal minggu ini (8 Januari).

Virus campak yang sangat senang berjangkit, yang dikatakan para saintis dibawa ke New York oleh para pelancong yang kembali dari lawatan ke Israel pada September lalu, telah mendorong usaha-usaha di seluruh negara untuk memberi vaksin kepada kanak-kanak dan orang dewasa untuk mengelakkan wabak itu terus merebak.

"Dalam ingatan saya, saya tidak pernah menghadapi wabak yang seserius ni," kata Howard Zucker, pesuruhjaya negeri kesihatan di New York, memberitahu CNN.

Douglas Puder, seorang pakar pediatrik di Clarkstown Pediatrics di Rockland County - salah satu kawasan yang paling terjejas - memberitahu NBC bahawa ada "bahaya yang jelas dan sekarang di sini dalam masyarakat kita." Jumlah kes di Rockland telah meningkat kepada 105 sejak Oktober, dengan empat lagi sedang disiasat. Lebih daripada 80 peratus daripada kes-kes tersebut adalah pada orang yang tidak diberi vaksin anti virus.

Kes-kes campak juga dilaporkan di kawasan lain di Lower Hudson Valley dan New York City, menurut laman web kerajaan negeri, yang menyediakan nombor telefon Hotline Measles Negeri New York untuk orang ramai menghubungi bagi mengetahui lebih lanjut tentang penyakit itu dan vaksin. Brooklyn telah mengesahkan 55 kes pada hari Selasa, menurut lohud.com, sementara tujuh lagi telah dilaporkan di Orange County.

Pekerja kesihatan telah memberi imunisasi sekitar 13,000 kanak-kanak sejak awal wabak, Zucker memberitahu CNN. Dan pegawai menguatkuasakan denda untuk sekolah yang gagal mematuhi peraturan pelaporan imunisasi. Satu sekolah di Rockland didenda hampir $ 25,000, laporan lohud.

"Ia terpulang kepada kita supaya tidak menyebarkannya," kata Puder kepada NBC. "Ini boleh menjadi wabak yang benar-benar dahsyat.

MYbaru

Topik mengenai Malaysia Baru, Berita Terkini, Foto, Video, Foto mengenai Pakatan Harapan dan lihat perkembangan terkini, berita, informasi dari Hicore Solutions.

No comments:

Post a Comment