Najib simpati nasib perokok | MalaysiaBaharu.org - Membina Malaysia Baharu

Pages

Najib simpati nasib perokok


KUALA LUMPUR, 9 Jan - Dari menangani masalah ekonomi negara ke hero menyuarakan beban pengguna, Datuk Seri Najib Razak kini menumpukan perhatian kepada perokok yang merasakan berat larangan merokok di restoran-restoran di seluruh negara.

Bekas perdana menteri itu berkata pada laman Facebooknya malam ini bahawa walaupun beliau menyokong sasaran kerajaan Pakatan Harapan (PH) untuk mengurangkan jumlah perokok di negara ini, ia juga harus menghormati orang yang memilih untuk merokok dan tidak bersedia untuk berhenti.

Menegaskan bahawa dia bukan seorang perokok, Najib berkata semasa pentadbirannya, larangan merokok di pejabat, restoran dan hotel berhawa dingin dikenakan pada 2016 tetapi pada masa yang sama, beberapa kelonggaran diberikan dengan membenarkan perniagaan mendapat bahagian perokok.

Najib berkata kerajaan PH kini telah menamatkan konsesi ini dan ketetapan yang ketat akan memberi kesan kepada industri pelancongan dan juga industri makanan.

"Jika kebimbangan kerajaan adalah untuk kanak-kanak yang terdedah kepada asap, mungkin ia boleh mempertimbangkan memperkenalkan sekatan waktu untuk merokok di luar premis? Mungkin pengecualian boleh diberikan kepada merokok di kawasan tertentu selepas 9 malam.

Bagaimanapun, beliau berkata larangan tersebut masih harus diperhatikan di dalam premis, walaupun ia tidak berhawa dingin supaya para perokok tidak dapat menikmati makanan dan minuman mereka.

Najib berkata terdapat banyak cara untuk menggalakkan orang ramai untuk berhenti merokok, termasuk mengadakan kempen kesihatan dan memperkenalkan patch nikotin.

"Tetapi larangan merokok yang terlalu zalim adalah tidak adil kepada mereka yang memilih untuk merokok dan juga tidak adil kepada mereka dalam sektor makanan dan minuman dan dalam pelancongan.

"Sekarang walaupun pada lima kaki, merokok tidak dibenarkan. Jika merokok di atas lima kaki dilarang, bolehkah mereka hanya merokok di tengah-tengah jalan dan tunggu untuk dilanggar oleh bas? "Tulisnya.

Walaupun larangan merokok dilaksanakan pada 1 Januari, kerajaan telah memberikan tempoh enam bulan untuk perokok dan perniagaan untuk menyesuaikan diri dengannya.

Apabila ia dikuatkuasakan sepenuhnya, sesiapa yang didapati bersalah merokok di kawasan larangan boleh didenda sehingga RM10,000 atau dipenjara sehingga dua tahun di bawah Peraturan 11 Peraturan Kawalan Tembakau 2004.

Pemilik premis atau pengendali yang gagal mempamerkan papan tanda larangan merokok boleh didenda sehingga RM3,000 atau dipenjara hingga enam bulan di bawah Peraturan 12 Peraturan Produk Kawalan Tembakau 2004.

Larangan itu telah mencetuskan banyak kritikan dari kalangan perokok yang mendakwa bahawa peraturan itu tidak jelas.

MYbaru

Topik mengenai Malaysia Baru, Berita Terkini, Foto, Video, Foto mengenai Pakatan Harapan dan lihat perkembangan terkini, berita, informasi dari Hicore Solutions.

No comments:

Post a Comment