Larangan merokok berjaya mengurangkan pengunjung bar, pub, kelab malam? | MalaysiaBaharu.org - Membina Malaysia Baharu

Pages

Larangan merokok berjaya mengurangkan pengunjung bar, pub, kelab malam?

Hanya merokok di pub, kelab malam yang tidak menyediakan makanan dibenarkan dalam peraturan baru larangan merokok Kementerian Kesihatan Malaysia. Gambar sekadar hiasan.
Kuala Lumpur, 9 Jan - Seminggu telah berlalu sejak pengharaman merokok di kedai-kedai makan dikuatkuasakan di seluruh negara, dan sudah beberapa pub di sini menyaksikan pendapatan mereka menyusut jadi seperti asap rokok kerana pelanggan mereka menjauhkan diri.

Restoran, kedai kopi, pub dan bistro yang terletak di lokasi yang terkenal di dalam bandar yang biasanya sibuk - dan diselimuti oleh asap rokok - telah melihatkan jumlah pelanggan mereka jatuh secara drastik, sebahagiannya lebih daripada separuh.

Namun demikian, ini berbeza dengan perniagaan yang sama di pinggiran bandar, seperti di kawasan perumahan atau pusat komersial yang lebih kecil.

Di Pavilion KL, didapati restoran-restoran 'open air' yang lazimnya sesak kini lengang dengan kebanyakan kedai tidak mempunyai lebih daripada tiga meja yang diduduki.

Angelo Picca, pengurus restoran La Boca Latin American, berkata bahawa pelanggan semakin berkurang singgah ke restorannya, menyalahkan larangan merokok sebagai sebab utama.

"Terdapat pelanggan yang ingin datang dan menikmati minuman mereka dan mungkin cerut bagus, tetapi mereka tidak boleh melakukannya sekarang.

"Saya kecewa dengan peraturan baru ini kerana orang ramai tidak akan berhenti merokok, malah di negara lain, mereka mempunyai kawasan merokok, jadi saya harap ini dapat diselesaikan tidak lama lagi," katanya kepada media.

"Pelanggan saya mengadu, tetapi saya tidak dapat berbuat apa-apa, ini adalah undang-undang. Saya tidak boleh menyalahkan mereka kerana tidak kembali, "tambah Picca.

Sentimen yang sama disuarakan oleh pengurus Dome Cafe, Ariff Raiz, yang duduk dan bercakap dengan media di outlet di mana hanya dua meja yang diduduki.

"Perniagaan merudum, ia buruk. Jika saya terpaksa meletakkan angka, saya akan mengatakan bahawa kita melihat kurang daripada separuh jumlah pelanggan biasa kami sepanjang minggu lalu.

"Orang biasanya datang ke sini selepas atau di antara masa membeli-belah mereka, tetapi kami tidak melihat itu berlaku minggu ini," katanya.

Pelaksanaan peraturan baru ini mempunyai reaksi yang sama rata dari segi rungutan dan pujian, dengan 1,453 surat amaran dikeluarkan pada hari pertama penguatkuasaan.

Terdapat mereka yang memuji langkah kerajaan, sementara beberapa kem, kebanyakannya pengendali perniagaan, mengkritiknya, ada juga yang mendakwa bahawa perokok dibuli.

Beberapa kilometer dari pusat hiburan TREC, ia adalah senario yang sama apabila pelanggan dihantui ketakutan terhadap penguatkuasaan undang-undang baru.

Bar seperti Le Noir al fresco juga mempertimbangkan untuk menutup dapur mereka untuk mematuhi larangan teknikal.

Peraturan baru ini melarang merokok dalam semua bentuk di restoran tetapi ini tidak terpakai untuk pub, kelab malam, disko dan kasino.

"Kami mungkin perlu menutup dapur untuk mendapatkan lesen kelab malam penuh yang membolehkan para pelanggan kami merokok di meja mereka," kata Vijay Kumar, pengurus jualan dan pemasaran Le Noir.

"Penjualan telah menurun hampir separuh sejak minggu lalu," katanya sambil memberi isyarat di outlet yang hampir kosong.

Beliau menjelaskan bahawa lebih dari satu pertiga ruang yang ada di kedai outlet telah dikhaskan untuk perokok di tingkat atas, di mana makanan tidak dibenarkan.

"Terdapat kawasan kelabu pada peraturan di atas jarak yang diperlukan, yang kami harapkan akan segera membolehkan zon merokok," katanya.

Penyelia pub Iron Fairies, Md Ferdous Alam Sumon, juga mengakui merosot perniagaan sejak pelaksanaan larangan itu, walaupun pub itu membenarkan merokok.

"Pelanggan kami takut atau bingung sama ada merokok di dalam, tetapi mereka dibenarkan ... kami adalah sebuah pub.

"Sebilangan pelanggan tetap datang kembali, tetapi ia sedikit lebih sedikit daripada biasa," katanya.

Restoran dan pub di kawasan perumahan pula berkembang

Lain pula cerita di restoran dan pub yang terletak berhampiran dengan kawasan perumahan menyaksikan peningkatan pengunjung, ada yang berkata 'udara segar' sebagai tarikan yang baru.

Geoff Siddle, pemilik Sid's Pub di Bukit Damansara, berkata perniagaan telah bertambah baik sejak pelaksanaan larangan tersebut.

Isteri-isteri pelanggan, katanya, digalakkan untuk melawat kedai sekarang kerana mereka tidak akan meninggalkan pub dengan bau asap rokok.

"Pasti isteri lebih bahagia, dan apabila mereka gembira, mereka membawa anak-anak; mereka suka pergi dan tidak mempunyai bau asap rokok yang melekat di rambut mereka.

"Persekitarannya juga lebih baik, anda boleh mencium bau makanan yang dibawa sekarang. Saya lebih suka bau ayam panggang, sandwic atau pai setiap hari dari bau asap rokok, "kata Siddle.

Beliau berkata undang-undang adalah perubahan gaya hidup yang rakyat Malaysia perlu sesuaikan diri dengan cepat atau lambat, kerana mereka mengejar standard kesihatan global.

Eddie Teh, pengurus Restoran dan Bar Opus di Jalan Bangkung di Bangsar, juga berkata pelanggannya lebih bahagia.

"Walaupun kita hanya dibenarkan merokok di bahagian luar, bau akan masuk dan ada yang tidak menyukainya.

"Saya rasa ia adalah satu langkah yang baik kerana pelanggan tidak perlu bimbang tentang asap rokok dan anak-anak mereka apabila datang ke sini," katanya.

MYbaru

Topik mengenai Malaysia Baru, Berita Terkini, Foto, Video, Foto mengenai Pakatan Harapan dan lihat perkembangan terkini, berita, informasi dari Hicore Solutions.

No comments:

Post a Comment