Kerajaan Mesir bina muzium untuk Mo Salah | MalaysiaBaharu.org - Membina Malaysia Baharu

Pages

Kerajaan Mesir bina muzium untuk Mo Salah


Superstar Liga Perdana Inggeris Mohamed Salah akan diberi penghormatan tertinggi negara di sebuah muzium yang dibina oleh kerajaan Mesir.

Penyerang Liverpool dirayakan untuk pencapaiannya dengan pembinaan 'Pusat Sukan Mohamed Salah' di Pusat Belia Gezira di Kaherah.

Muzium ini akan mempunyai pelbagai barangan bintang itu, jersi pasukan yang pernah dimainkannya, dan gambar Mo Salah dari saat-saat penting dalam kerjayanya.

Tidak dapat dinafikan bahawa Mo Salah telah membina senarai penghargaan yang cukup lengkap.

Setelah menandatangani perjanjian dengan Liverpool pada 2017, dia telah memecahkan beberapa rekod jaringan tertinggi kelab untuk musim pertama, jaringan tertinggi liga sepanjang masa untuk semusim pertandingan, dan dinamakan 'Pemain Terbaik' untuk Liga Perdana dan PFA serta Piala Kasut Emas selepas menjaringkan 32 gol dalam 38 musim perlawanan .

Belum pernah lagi dia dianugerahkan anugerah Golden Boot untuk musim yang sama.

Menteri Sukan Mesir, Ashraf Sobhy mendedahkan rancangan untuk membuka muzium itu selepas Mo menerima penganugerahan pemain terbaik Afrika BBC untuk tahun kedua berturut-turut.

Adalah dipercayai bahawa rancangan untuk muzium itu telah dicadangkan sebagai penghormatan negara asal Salah, Mesir yang bangga dengan kerjaya dan pencapaiannya setakat ini.

Belum ada tarikh yang disahkan bila muzium itu mungkin dibuka, sementara pelancong yang ingin melawat sebaik sahaja ia diumumkan perlu menyemak nasihat Kementerian Luar terkini sebelum membuat tempahan.

Ia tidak akan menjadi kali pertama muzium telah memberi penghormatan kepada bintang itu.

Walaupun usaha baru ini akan menjadi lebih besar, tahun lalu British Museum di London menghormati Mo Salah dengan memaparkan but bola sepaknya yang diletak sebagai sebahagian daripada pameran bahagian Mesir Moden disamping artifak Mesir Kuno. Kasut Adidas yang tidak digunakan itu telah direkakhas, dan dipamerkan oleh pameran Mesir Kuno kekal sebagai artifak sejarah dalam muzium.

MYBaru

Topik mengenai Malaysia Baru, Berita Terkini, Foto, Video, Foto mengenai Pakatan Harapan dan lihat perkembangan terkini, berita, informasi dari Hicore Solutions.

No comments:

Post a Comment