Kajian terbaru menunjukkan bahawa kebanyakan vitamin tidak berguna | MalaysiaBaharu.org - Membina Malaysia Baharu

Pages

Kajian terbaru menunjukkan bahawa kebanyakan vitamin tidak berguna


Ikuti senarai vitamin yang anda perlu ambil dan tidak perlu ambil.

  • Vitamin dan suplemen adalah industri bernilai kira-kira RM152 bilion, tetapi penyelidikan baru menunjukkan bahawa mereka kebanyakannya tidak berguna.
  • Satu kajian segar yang melihat multivitamin dan vitamin B, C, dan D telah membuat kesimpulan bahawa bagi kebanyakan orang, ia tidak banyak yang baik.
  • Walau bagaimanapun, beberapa vitamin tertentu boleh membantu orang yang mempunyai keadaan kesihatan tertentu.
Nampaknya seperti nasihat yang mudah dan jelas: Makan sayur-sayuran anda, dapatkan senaman, dan - sudah tentu - ambil vitamin anda.

Atau tidak.

Beberapa dekad penyelidikan telah gagal untuk menemui bukti yang ketara bahawa vitamin dan suplemen melakukan apa-apa kebaikan. Malah, hasil kajian baru-baru ini bersandar ke arah yang bertentangan, mendapati bahawa beberapa vitamin mungkin buruk bagi anda.

Beberapa suplemen telah dikaitkan dengan kenaikan risiko kanser tertentu, contohnya, sementara yang lain telah dikaitkan dengan risiko terkena batu karang yang lebih tinggi. Sementara yang lain telah dikaitkan dengan risiko kematian yang lebih tinggi secara keseluruhan dari sebarang sebab.

Jadi, inilah vitamin dan suplemen yang perlu anda ambil - dan yang anda harus elakkan.

1. Multivitamin: Tidak perlu - anda boleh mendapatkan semua yang anda perlukan dengan diet seimbang.

Telah lama berfikir bahawa menambah multivitamin untuk diet anda adalah langkah yang baik untuk kesihatan keseluruhan yang lebih baik, tetapi penyelidikan baru-baru ini mencadangkan ini palsu.

Berdasarkan semakan kajian yang diterbitkan bulan ini dalam jurnal Circulation, saintis menyimpulkan bahawa mengambil multivitamin tidak meningkatkan kesihatan jantung pada populasi umum. Kajian itu datang pada semakan kajian yang lebih besar yang diterbitkan dalam Jurnal American College of Cardiology pada bulan Jun, yang tidak menemui bukti bahawa multivitamin dikaitkan dengan penurunan risiko penyakit jantung, serangan jantung, strok, atau kematian dari sebarang sebab .

Sesetengah kajian menunjukkan bahawa penggunaan vitamin yang berlebihan boleh menyebabkan kemudaratan. Satu kajian yang besar pada tahun 2011 yang hampir kepada 39,000 wanita yang lebih tua mendapati bahawa wanita yang mengambil vitamin selama lebih dari 20 tahun sebenarnya mempunyai risiko kematian yang lebih tinggi daripada mereka yang tidak mengambil makanan tambahan.

2. Vitamin D: Ambil ia untuk kesihatan tulang kerana sukar untuk mendapatkannya dari makanan.

Vitamin D adalah bahan kritikal yang menjadikan tulang kita kuat dengan membantu kita menyerap kalsium. Ia hilang dari banyak makanan yang kita makan, jadi mengambil suplemen vitamin D mungkin merupakan idea yang baik untuk sesetengah orang. Mendapatkan cahaya matahari adalah cara lain untuk membantu badan anda membuat vitamin D yang cukup, tetapi itu boleh menjadi sukar pada musim sejuk.

Sesetengah penyelidik berharap bahawa vitamin D juga dapat membantu melindungi orang dari gangguan berkaitan otak seperti penyakit Alzheimer, tetapi kajian semula 73 kajian yang diterbitkan bulan ini dalam jurnal Nutritional Neuroscience menunjukkan bahawa tidak demikian. Para penyelidik tidak menemui bukti yang menghubungkan suplemen vitamin D dengan risiko penurunan Alzheimer, Parkinson, sklerosis berganda, atau bentuk demensia yang lain.

3. Antioksidan: Tidak perlu - lebihan ini dikaitkan dengan peningkatan risiko kanser tertentu, dan anda sebaliknya boleh makan buah beri.

Disebabkan potensi mereka untuk melindungi terhadap kanser, vitamin A, C, dan E adalah antioksidan yang terdapat dalam banyak buah-buahan dan sayuran - terutamanya beri.

Tetapi kajian menunjukkan bahawa antioksidan sebenarnya boleh memudaratkan, sekurang-kurangnya apabila diambil dalam dos mega yang ditawarkan oleh beberapa makanan tambahan.

Kajian 2007 mengenai beberapa jenis makanan tambahan antioksidan mendapati bahawa orang yang mengambil pil lebih cenderung untuk mati apa-apa sebab daripada orang yang tidak. Tambahan pula, kajian jangka panjang perokok lelaki mendapati bahawa mereka yang secara kerap mengambil vitamin A lebih cenderung mendapat kanser paru-paru daripada mereka yang tidak.

4. Vitamin C: Tidak perlu - ia mungkin tidak akan membantu anda mengatasi flu anda, dan anda boleh makan buah sitrus sebaliknya.

Kali seterusnya anda merasakan sejuk datang, tidak mencukupi untuk vitamin C.

Penulis kajian kajian 2013 mendapati "tiada kesan konsisten vitamin C ... pada tempoh atau keparahan selesema." Satu-satunya tempat pengarang melihat beberapa faedah suplemen vitamin C adalah dalam pelari maraton, pemain ski, dan askar yang menghadapi situasi tertentu . Walaupun dalam populasi kecil ini, kesan yang diperhatikan adalah kecil.

Juga, dos besar vitamin C mungkin berbahaya: bukti menunjukkan bahawa mengambil 2,000 miligram vitamin atau lebih dapat meningkatkan risiko batu ginjal yang menyakitkan. Untuk selamat, dapatkan vitamin C daripada makanan seperti strawberi.

5. Vitamin B3: Tidak perlu - dan makan ikan salmon, tuna, atau bit.

Vitamin B3 (atau niacin) telah dipromosikan sebagai bermanfaat untuk mengubati segala-galanya dari penyakit Alzheimer ke jantung. Tetapi kajian baru-baru ini telah menuntut penghujung ramuan nutrien.

Penulis kajian semula yang diterbitkan pada bulan Jun di Journal of the American College of Cardiology mendapati bahawa niacin sebenarnya dikaitkan dengan peningkatan yang sangat kecil dalam risiko kematian dari sebab apa pun. Dan kajian 2014 yang lebih besar daripada lebih daripada 25,000 orang mendapati bahawa meletakkan orang dengan penyakit jantung pada dos bertindak panjang pil tidak mengurangkan kejadian serangan jantung, pukulan, atau kematian. Tambahan pula, orang dalam kajian yang mengambil niacin lebih cenderung untuk mengalami jangkitan, masalah hati, dan pendarahan dalaman daripada peserta kajian yang mengambil plasebo.

6. Probiotik: Tidak perlu - tambah yogurt dan makanan yang difermentasi untuk diet anda boleh memberi manfaat.

Industri probiotik bernilai $ 38 bilion belum menunjukkan bahawa pil yang direka untuk menyokong bakteria baik di usus anda sebenarnya membuat perubahan dalam cara yang penting dan terukur.

Nasib baik, bahan-bahan yang memupuk bakteria baik ini boleh didapati secara semulajadi dalam yogurt dan makanan lain yang ditapai, jadi kerap merosakkan benda-benda ini mungkin membantu anda mikrobiotik usus anda.

7. Zink: Ambil kerana ia adalah satu-satunya bahan yang boleh memendekkan selsema.

Tidak seperti vitamin C, kajian yang didapati tidak berguna untuk selesema biasa, zink sebenarnya boleh membantu memerangi selsema anda. Mineral seolah-olah mengganggu replikasi rhinovirus, yang menyebabkan pepijat biasa.

Dalam kajian kajian 2011, penyelidik melihat orang yang baru-baru ini sakit dan telah mula mengambil zink. Mereka membandingkan mereka dengan kumpulan yang hanya mengambil plasebo. Peserta zink mempunyai selesema yang lebih pendek dan gejala yang kurang berat.

8. Vitamin E: Tidak perlu - mengambilnya berlebihan telah dikaitkan dengan peningkatan risiko kanser tertentu, dan anda boleh makan bayam sebaliknya.

Vitamin E antioksidan dipopularkan kerana keupayaannya untuk melindungi daripada kanser. Tetapi kajian 2011 yang besar pada hampir 36,000 lelaki mendapati bahawa risiko kanser prostat sebenarnya meningkat di kalangan lelaki yang mengambil vitamin E berbanding lelaki yang hanya mengambil plasebo.

Satu kajian 2005 mengaitkan dos vitamin E yang tinggi dengan risiko kematian yang lebih tinggi secara keseluruhan. Jadi, jika anda sedang mencari lebih banyak vitamin E, buatlah salad bayam segar dan luangkan pil. Hijau gelap kaya dengan barang-barang ini.

9. Asid folik: Ambil jika anda hamil atau jika anda mungkin mahu hamil.

Asid folat adalah vitamin B yang badan kita gunakan untuk membuat sel-sel baru. Institut Kesihatan Nasional mengesyorkan agar wanita yang sedang hamil atau yang ingin hamil mengambil 400 mikrogram asid folik setiap hari kerana mayat mereka memerlukan lebih banyak nutrien ini apabila membawa janin yang semakin meningkat.

Selain itu, beberapa kajian besar telah mengaitkan suplemen asid folik sebelum dan semasa kehamilan dengan penurunan kadar kecacatan tiub saraf: kecacatan kelahiran yang serius dan mengancam nyawa otak, tulang belakang, atau saraf tunjang.


MYbaru

Topik mengenai Malaysia Baru, Berita Terkini, Foto, Video, Foto mengenai Pakatan Harapan dan lihat perkembangan terkini, berita, informasi dari Hicore Solutions.

No comments:

Post a Comment