Frekuensi 5G Merbahaya? | MalaysiaBaharu.org - Membina Malaysia Baharu

Pages

Frekuensi 5G Merbahaya?


Seperti kata pepatah lama, berikan kami satu inci dan tidak dapat tidak kami mahu satu batu. Dan sudah tentu, sentimen ini benar dengan teknologi.

Siapa yang tidak mahu lebih cepat, lebih besar (atau lebih kecil), lebih cekap? Ambil telekomunikasi mudah alih tanpa wayar. Platform rangkaian selular jalur lebar semasa kami, 4G (atau generasi keempat), membolehkan kami menghantar data lebih cepat daripada 3G dan semua yang didahului. Kita boleh mengakses maklumat lebih cepat sekarang berbanding sebelum ini dalam sejarah. Apa lagi yang kita mahukan? Oh, ya, kelajuan transmisi yang cukup kuat untuk menampung Internet Perkara yang dipanggil (agak mengerikan). Yang membawa kita kepada 5G.

Sehingga kini, rangkaian jalur lebar mudah alih telah direka untuk memenuhi keperluan orang ramai. Tetapi 5G telah dicipta dengan keperluan mesin dalam fikiran, menawarkan latensi rendah, pemindahan data kecekapan tinggi. Ia mencapai ini dengan memecah data ke dalam pakej yang lebih kecil, yang membolehkan masa transmisi yang lebih cepat. Sedangkan 4G mempunyai kelewatan lima puluh milidetik, pemindahan data 5G akan menawarkan satu kelewatan satu milisaat-kita manusia tidak akan melihat perbezaan, tetapi ia akan membolehkan mesin untuk mencapai komunikasi yang hampir lancar. Yang dengan sendirinya boleh membuka seluruh masalah Pandora untuk kita - dan planet kita.

Lebih lebar jalur - lebih banyak bahaya daripada 5G

Mari kita mulakan dengan latar belakang asas pada teknologi 5G. Kelajuan pemprosesan yang lebih cepat memerlukan lebih lebar jalur, namun jalur lebar kekerapan kami kini menjadi semakin tepu. Idea di belakang 5G adalah menggunakan lebar jalur yang belum diterokai gelombang milimeter frekuensi tinggi (MMW) yang sangat tinggi, di antara 30GHz dan 300GHz, di samping beberapa frekuensi rendah dan sederhana.

Frekuensi tinggi MMWs bergerak dalam jarak yang singkat. Tambahan pula, mereka tidak bergerak dengan baik melalui bangunan dan cenderung diserap oleh hujan dan tumbuhan, yang menyebabkan gangguan isyarat. Oleh itu, infrastruktur yang diperlukan akan memerlukan lebih banyak menara sel yang lebih kecil dan tidak dapat dilihat dengan lebih dekat, dengan lebih banyak pelabuhan input dan output daripada yang ada pada lebih besar, lebih mudah untuk melihat menara 4G. Ini akan menyebabkan antena wayarles setiap beberapa kaki, di setiap tiang lampu dan tiang utiliti di kawasan kejiranan anda.

Berikut adalah beberapa nombor untuk meletakkan perkara ke dalam perspektif: sehingga 2015, terdapat 308,000 antena wayarles di menara sel dan bangunan. Itu dua kali ganda nombor 2002. Namun 5G memerlukan lebih banyak, lebih kecil yang lebih kecil, lebih dekat bersama-sama, dengan setiap letupan radiasi radiofrequency (RFR) yang dibakar, pada tahap jauh lebih rendah daripada menara sel 4G hari ini-yang akan lebih sukar untuk dielakkan kerana menara ini akan ada di mana-mana. Jika kita dapat melihat RFR, ia kelihatan seperti asap yang ada di mana-mana, sepanjang masa.

Kebimbangan kesihatan serius

Pertama, adalah penting untuk mengetahui bahawa pada tahun 2011, Agensi Antarabangsa untuk Penyelidikan Kanser Pertubuhan Kesihatan Sedunia diklasifikasikan sebagai RFR sebagai karsinogen berpotensi 2B dan menyatakan bahawa penggunaan telefon bimbit boleh membawa kepada bentuk tertentu tumor otak.

Banyak kajian telah mengaitkan pendedahan RFR peringkat rendah dengan tujuh kesan kesihatan, termasuk:

1. rembesan DNA tunggal dan double-strand (yang membawa kepada kanser)
2. kerosakan oksidatif (yang membawa kepada kemerosotan tisu dan penuaan pramatang)
3. gangguan metabolisme sel
4. meningkatkan kebolehtelapan penghalang darah-otak
5. pengurangan melatonin (yang membawa kepada insomnia dan meningkatkan risiko kanser)
6. gangguan metabolisme glukosa otak
7. penjanaan protein tekanan (yang membawa kepada pelbagai penyakit)

Seperti yang disebutkan, teknologi baru 5G menggunakan band MMW yang lebih tinggi frekuensi, yang melepaskan dos radiasi yang sama seperti pengimbas lapangan terbang. Kesan radiasi ini terhadap kesihatan awam masih belum mengalami kesukaran ujian jangka panjang. Pengangkatan 5G bermakna lebih banyak isyarat yang membawa lebih banyak tenaga melalui spektrum frekuensi tinggi, dengan lebih banyak pemancar yang terletak lebih dekat dengan rumah dan tempat kerja orang-pada dasarnya lebih banyak (dan lebih kuat) RFR yang terbang di sekeliling kita. Tidak hairanlah bahawa kebimbangan wujud terhadap potensi risiko, kepada kesihatan manusia dan persekitaran.

Mungkin kebimbangan paling kuat melibatkan kesan buruk MMW pada kulit manusia. Surat ini kepada Suruhanjaya Komunikasi Persekutuan, dari Dr Yael Stein dari Universiti Yahudi Yerusalem, menggariskan perkara utama. Lebih daripada sembilan peratus radiasi gelombang mikro diserap oleh lapisan epidermis dan dermis, maka kulit manusia pada dasarnya bertindak sebagai penyerap spek untuk radiasi gelombang mikro. Ragu-ragu kerana ini mungkin kedengaran, ia umumnya dianggap boleh diterima selagi panjang gelombang yang melanggar adalah lebih besar daripada dimensi lapisan kulit. Tetapi MMW melanggar syarat ini.

Selain itu, saluran peluh di lapisan atas kulit bertindak seperti antena heliks, yang merupakan antena khusus yang dibina khusus untuk bertindak balas terhadap medan elektromagnet. Dengan berjuta-juta saluran peluh, dan keperluan RFR yang meningkat 5G, ia menjadi alasan bahawa tubuh kita akan menjadi lebih konduktif terhadap radiasi ini. Kesan penuh fakta ini pada masa ini tidak jelas, terutamanya untuk anggota masyarakat yang lebih terdedah (mis., Bayi, wanita hamil, orang tua).

Tambahan pula, MMW boleh menyebabkan reseptor kesakitan kita menyala sebagai pengiktirafan gelombang sebagai rangsangan yang merosakkan. Pertimbangkan bahawa Jabatan Pertahanan Amerika Syarikat telah menggunakan kaedah penyebaran orang ramai yang dikenali sebagai Sistem Penafian Aktif, di mana MMW diarahkan pada orang ramai untuk membuat kulit mereka berasa seperti ia terbakar, dan juga mempunyai keupayaan untuk mengawal populasi penduduk secara dasarnya dari jauh teknologi ini jika mereka memilih untuk berbuat demikian. Dan industri telekomunikasi ingin mengisi atmosfera dengan MMW?

Penyelidikan yang menyedihkan

Malangnya, haiwan yang tidak bersalah telah menjadi mangsa ujian untuk melihat kesan MMW pada sel-sel hidup. Pengekstrakan hasil daripada pengujian haiwan kepada manusia tidaklah mudah, namun hasilnya menimbulkan beberapa bendera merah yang serius. Mungkin yang paling ketara, kajian Program Toksikologi Kebangsaan Amerika menyatakan bahawa tikus lelaki yang terdedah kepada RFR selama sembilan jam sehari selama dua tahun mengembangkan bentuk tumor yang jarang terjadi di otak dan jantung, dan tikus kedua-dua jantina mengembangkan kerosakan DNA.

Para penyelidik menyatakan bahawa risiko meningkat kepada tikus agak kecil; tetapi jika penemuan ini diterjemahkan kepada manusia, peningkatan yang meluas dalam penggunaan telefon bimbit boleh memberi kesan yang besar kepada populasi. Oleh itu, kajian NTP berkhidmat untuk membaharui perdebatan tentang potensi kesan berbahaya telefon bimbit pada kesihatan manusia. Bukan hanya itu, ia telah menyebabkan perubahan ketara dalam pemahaman Masyarakat Kanser Amerika mengenai radiasi dan kanser, dan mencetuskan mereka untuk menyatakan bahawa kejahilan kita terhadap kesan RFR terhadap kesihatan manusia dapat dibandingkan dengan ketidakpastian sebelumnya terhadap hubungan antara merokok dan kanser paru-paru.

Penyelidikan haiwan lain di seluruh dunia menggambarkan bagaimana sinaran gelombang mikro pada umumnya dan MMW khususnya boleh merosakkan mata dan sistem imun, kadar pertumbuhan sel, malah rintangan bakteria. Satu percubaan di Institut Penyelidikan Perubatan Universiti Perubatan Kanazawa menunjukkan bahawa antena gelombang 60GHz menghasilkan gelombang kecederaan termal di mata arnab, dengan kesan haba yang menjangkau permukaan mata. Sementara itu, kajian ini mencadangkan kelegapan lensa yang disebabkan MMW yang rendah-pendahulunya untuk katarak-pada mata tikus. Kajian China menunjukkan bahawa lapan jam radiasi gelombang mikro merosakkan sel-sel epitel kanta arnab. Kajian Pakistan menyimpulkan bahawa pendedahan kepada telefon bimbit EMF menghalang sel-sel retina tulang embrio dari membezakan dengan betul.

Kajian Rusia ini mendedahkan bahawa mendedahkan tikus yang sihat kepada intensiti rendah, radiasi elektromagnet frekuensi tinggi sangat terancam dengan sistem imun mereka. Dan kajian Armenian 2016 menyimpulkan bahawa intensiti rendah MMW tidak hanya menekankan pertumbuhan E. coli dan bakteria lain, tetapi juga mengubah sifat-sifat tertentu dan tahap aktiviti sel-sel. Kajian Armenia yang sama menyatakan bahawa interaksi MMW dengan bakteria dapat menyebabkan berita rintangan antibiotik, mengingati kekebalan terhadap bakteria telah berkompromi kerana terlalu berlebihan antibiotik.

Sekali lagi, jika penemuan ini diterjemahkan kepada manusia, penggunaan telefon bimbit yang berleluasa kami mungkin akan menyebabkan kesan kesihatan yang mendalam; peningkatan dalam MMW kerana lebih banyak jalur lebar yang diperkenalkan dapat merumitkan lagi perkara tersebut. Tetapi apa yang penting untuk diperhatikan di sini ialah teknologi 5G bukan sahaja memberi impak besar kepada kesihatan manusia, tetapi pada kesihatan semua organisma hidup ia menyentuh, termasuk tumbuhan, seperti yang akan kita lihat.

MYbaru

Topik mengenai Malaysia Baru, Berita Terkini, Foto, Video, Foto mengenai Pakatan Harapan dan lihat perkembangan terkini, berita, informasi dari Hicore Solutions.

No comments:

Post a Comment