DuckDuckGo lebih selamat dari Google? | MalaysiaBaharu.org - Membina Malaysia Baharu

Pages

DuckDuckGo lebih selamat dari Google?


Mengapa DuckDuckGo?

Semuanya bermula apabila suatu ketika saya sedang memeriksa lalu lintas rujukan untuk blog saya. Ini adalah sesuatu yang sering saya lakukan untuk melihat apa saluran di luar Google yang membawa lalu lintas yang berkelayakan ke tapak web saya. Namun hari itu berbeza. Di bawah senarai, saya melihat sesuatu yang saya tidak pernah lihat sebelum ini,

Sebuah laman web yang dipanggil duckduckgo.com membawa saya beberapa trafik. Soalan pertama yang muncul dalam fikiran adalah "apa duckduckgo.com?"

Pada mulanya, saya fikir ia adalah laman web spam, yang membawa lalu lintas yang tidak diingini ke tapak saya. Walau bagaimanapun, dengan menyiasat isu ini, saya dapati cerita yang menarik untuk mengetahui siapa yang berminat dalam startups, keusahawanan, solopreneurship, SEO, hacking pertumbuhan dan banyak lagi.

Malah, cerita DuckDuckGo adalah inspirasi dari beberapa perspektif. Itulah sebabnya saya memutuskan untuk menutupnya, dalam butir-butirnya. Lebih daripada jawapan ini ialah e-book.

Apa itu DuckDuckGo?

DuckDuckGo adalah enjin carian tujuan umum, yang memberi tumpuan kepada privasi. Walaupun saya akan memanggilnya enjin carian DuckDuckGo adalah lebih daripada satu enjin hibrid. Pendek kata, ia menggunakan crawler proprietari di satu pihak. Dan API dari laman web lain sebaliknya. Misi itu jelas, DuckDuckGo tidak menyimpan maklumat peribadi anda. Oleh itu, butiran peribadi anda tidak akan dikongsi sama sekali. Singkatnya, mereka menangani isu yang sensitif, iaitu privasi.

Walau bagaimanapun, ini bukan misi utama DuckDuckGo pada mulanya tetapi satu pelarasan dibuat sepanjang jalan, yang menjadikannya menjadi tarikan (kita akan melihat bahawa di jalan). Sebagai enjin tujuan umum, misi DuckDuckGo adalah untuk memberikan jawapan segera kepada seberapa banyak soalan pengguna. Sebelum kita menyelidiki perkara-perkara teknikal, mari jawab jawapan yang saya ada sebaik sahaja saya mula mengetahui lebih lanjut.DuckDuckGo pada masa penulisan ini

DuckDuckGo jauh daripada menjadi pemain teratas dalam industri enjin carian. Malah, hanya untuk memberikan anda beberapa data mentah, pemain utama dalam sektor ini masih Google. Sekiranya saya terpaksa menggunakan metafora, Google akan menjadi gajah manakala DuckDuckGo adalah nyamuk (ini, tentu saja, hanya bantuan visual dan bukan pengiraan di sebalik betapa besarnya Google berbanding DuckDuckGo).

Install app DuckDuckGo ke smartphone anda secara percuma:

MYbaru

Topik mengenai Malaysia Baru, Berita Terkini, Foto, Video, Foto mengenai Pakatan Harapan dan lihat perkembangan terkini, berita, informasi dari Hicore Solutions.

No comments:

Post a Comment