China tawarkan taraf penduduk tetap kepada CEO Tesla & SpaceX, Elon Musk | MalaysiaBaharu.org - Membina Malaysia Baharu

Pages

China tawarkan taraf penduduk tetap kepada CEO Tesla & SpaceX, Elon Musk


BEIJING: Bos Tesla Elon Musk telah ditawarkan "kad hijau", kata China pada hari Khamis (10 Dis), keistimewaan yang dinikmati oleh sekumpulan warga asing, termasuk beberapa pemenang Hadiah Nobel dan bekas bintang NBA.

Musk berada di China untuk upacara pecah tanah kilang luar negara pertama Tesla, yang akan membolehkannya menjual kenderaan secara langsung di pasaran terbesar di dunia untuk kenderaan elektrik.

Usahawan berprofil tinggi itu bertemu dengan Perdana Menteri Li Keqiang pada hari Rabu di Beijing, di mana mereka membincangkan tentang Tesla China, kata Majlis Negara China.

"Saya berharap untuk membina kilang Tesla di Shanghai sebagai contoh global," kata Musk kepada Li, menurut penterjemah. "Saya sangat suka China, saya lebih rela melawat di sini."

Li menjawab: "Jika ini benar-benar ada dalam minda, kami boleh memberi anda 'kad hijau Cina'."

Tesla enggan mengulas mengenai tawaran itu.

Bilangan warga asing dengan taraf penduduk tetap China melebihi 10,000 pada 2016, menurut China Daily, media yang dikendalikan oleh kerajaan.

Antara yang mendapat status ini, termasuk ahli sains Belanda bernama Bernard Feringa, yang memenangi Hadiah Nobel 2016 dalam bidang kimia, bekas pemain NBA All-Star Stephon Marbury, dan ahli ekonomi Nobel Robert Mundell.

Mendapatkan "kad hijau" Cina digambarkan sebagai "salah satu tugas yang paling sukar di dunia".

Sebaliknya, lebih daripada satu juta orang di Amerika Syarikat menjadi penduduk tetap pada tahun 2017 sahaja.

Kilang baru Tesla di China pada akhirnya akan mempunyai kapasiti pengeluaran tahunan sebanyak 500,000 kenderaan, kata syarikat yang berpangkalan di California itu, secara mendadak meningkatkan keluarannya.

Para pembuat kereta domestik dan asing telah berlumba untuk merebut saham sektor kenderaan elektrik China - yang sudah menjadi yang terbesar di dunia dan dijangka terus berkembang apabila kerajaan terus menyokong teknologi bersih.

MYBaru

Topik mengenai Malaysia Baru, Berita Terkini, Foto, Video, Foto mengenai Pakatan Harapan dan lihat perkembangan terkini, berita, informasi dari Hicore Solutions.

No comments:

Post a Comment