CEO Goldman Sachs minta maaf kepada rakyat Malaysia, tetapi maaf sahaja tidak mencukupi | MalaysiaBaharu.org - Membina Malaysia Baharu

Pages

CEO Goldman Sachs minta maaf kepada rakyat Malaysia, tetapi maaf sahaja tidak mencukupi


CEO bank berpangkalan di Amerika Syarikat Goldman Sachs, David Solomon meminta maaf kepada rakyat Malaysia kerana peranan bekas eksekutif banknya dalam skandal tersebut.

"Sudah jelas bahawa rakyat Malaysia telah ditipu oleh banyak individu, termasuk ahli tertinggi kerajaan terdahulu," kata Solomon pada permulaan panggilan persidangan untuk membincangkan pendapatan suku keempat.

"Tim Leissner, yang merupakan rakan kongsi di firma kami, dengan pengakuannya sendiri adalah salah seorang daripada mereka," kata Salomon. "Untuk peranan Leissner dalam penipuan itu, kami memohon maaf kepada rakyat Malaysia."

Sejak mengambil alih dari Lloyd Blankfein pada 1 Oktober, Solomon telah dipaksa untuk menangani masa skandal 1MDB yang semakin besar dan sekali lagi: Pada bulan November, beliau meninggalkan mesej suara seluruh syarikat untuk pekerja, mengatakan bahawa dia "secara peribadi marah" dalam tingkah laku menuduh bankir Goldman. Kemudian, pada bulan Disember, beliau mempertahankan bank itu dalam memo kepada pekerja, dengan mengatakan bahawa perlu "langkah terperinci" ke dalam penawaran bon di tengah-tengah 1MDB.

Bank-bank pelaburan dibawah Goldman Sachs membantu Malaysia menubuhkan dana $ 6.5 bilion, menipu seolah-olah membuat pelaburan infrastruktur dan meningkatkan pembangunan di negara ini. Tetapi bukannya membantu negara itu, sekurang-kurangnya $ 4.5 bilion telah dirompak dari dana oleh pembiaya Malaysia dan lain-lain.

Sekarang, Goldman menghadapi penyiasatan di seluruh dunia, termasuk salah satunya Jabatan Peguam Negara yang menyiasat dakwaan A.S. dan jenayah di Malaysia, atas peranannya dalam menubuhkan dana. Firma itu menanggung jamin urusniaga bon pada tahun 2012 dan 2013 untuk melancarkan dana itu, dan ia mengutip bayaran lebih tinggi daripada tipikal sebanyak $ 600 juta untuk tawaran tersebut.

Ketidakpastian dari penyiasatan menimbang saham Goldman: Sahamnya turun 34 peratus tahun lalu, prestasi paling buruk di kalangan enam bank terbesar. Goldman mungkin perlu membelanjakan sebanyak $ 5 bilion untuk menyelesaikan kekacauan selama 18 bulan, penganalisis Mike Mayo berkata bulan lepas dalam nota penyelidikan.

Peguam Negara saman Goldman Sachs RM18.9 bilion

MYbaru

Topik mengenai Malaysia Baru, Berita Terkini, Foto, Video, Foto mengenai Pakatan Harapan dan lihat perkembangan terkini, berita, informasi dari Hicore Solutions.

No comments:

Post a Comment