Brexit gagal, PM Britain mungkin akan digulingkan | MalaysiaBaharu.org - Membina Malaysia Baharu

Pages

Brexit gagal, PM Britain mungkin akan digulingkan


Usul Brexit oleh Perdana Menteri Theresa May telah ditolak dengan 230 undi - kekalahan terbesar bagi kerajaan dalam sejarah.

Ahli Parlimen UK mengundi 432 undi untuk menolak berbanding 202 yang menyokong perjanjian itu, yang menetapkan untuk Britain keluar dari EU pada 29 Mac.

Pemimpin Parti Buruh Jeremy Corbyn kini telah membentangkan undi tidak percaya kepada kerajaan, yang boleh mencetuskan pilihan raya umum.

Undi tidak percaya dijangka diadakan sekitar 1900 GMT pada hari Rabu.

Kekalahan itu merupakan tamparan besar bagi May, yang telah menghabiskan lebih dari dua tahun cuba mendapatkan kesepakatan dari EU.

Pelan ini bertujuan supaya UK dapat keluar dari EU pada 29 Mac dengan aman, dan menjalankan tempoh peralihan selama 21 bulan untuk merundingkan perjanjian perdagangan bebas.

Undian itu pada asalnya akan berlaku pada bulan Disember lalu, tetapi May menangguhkannya untuk mencuba dan memenangi sokongan lebih banyak Ahli Parlimen.

UK dalam perjalanan untuk meninggalkan EU pada 29 Mac tetapi kekalahan tersebut merencatkan Brexit - dan waktu ia berlaku - terus menambah keraguan lagi.

Ahli Parlimen yang mahu referendum lanjut, versi Brexit yang lebih lembut yang dicadangkan oleh May, untuk menghentikan Brexit sama sekali atau meninggalkannya tanpa perjanjian, akan meningkatkan usaha mereka untuk mendapatkan apa yang mereka mahu, dimana PM yang semakin tidak bermaya itu ditawarkan untuk mendengar hujah-hujah mereka.

Mimpi Ngeri Theresa May

Sejarah telah tercipta malam ini dengan skala kekalahan ini - angka yang lebih tinggi daripada yang digosip sebelum undi.

Tetapi dilema perdana menteri adalah versi yang lebih serius dari dijangka.

Beliau tidak mempunyai majoriti sendiri di Parlimen untuk membuat jalan tengah menggunakan tongkat. Dan banyak pengkritiknya tidak bersetuju dengan arahan yang harus diambilnya - putus yang lebih dramatik dengan EU, atau versi yang lebih ketat, lebih lembut.

Kedua-dua kedudukan fundamental dan bertempur sama sendiri sentiasa mengancam untuk menjatuhkan dia dan kerajaannya.

Perdebatan Brexit telah memecah garisan parti tradisional.

Sebanyak 118 Ahli Parlimen Konservatif - dari kedua-dua belah sayap partinya - mengundi dengan pihak pembangkang menentang perjanjian May.

Dan tiga Ahli Parlimen Parti Buruh menyokong perjanjian Perdana Menteri: Ian Austin (Dudley Utara), Kevin Barron (Rother Valley) dan John Mann (Bassetlaw).

Titik melekat yang paling kontroversi adalah isu backstop Ireland Utara - rancangan mundur untuk mengelakkan sebarang pemulangan ke pemeriksaan sempadan fizikal antara negara dan Ireland.

May berharap jaminan baru dari pemimpin EU minggu ini, mengatakan bahawa backstop akan bersifat sementara dan, jika dicetuskan, akan berlangsung selama "tempoh yang sesingkat mungkin", akan membantu beliau mendapatkan lebih banyak sokongan.

Tetapi dalam perbahasan yang membawa kepada undi, anggota dari semua pihak Dewan berkata langkah itu tidak cukup jauh.

Pada masa-masa biasa, kekalahan yang menghancurkan pada sekatan undang-undang kerajaan akan dijangka diikuti dengan peletakan jawatan perdana menteri.

Tetapi May mengisyaratkan niatnya untuk meneruskan pernyataan segera setelah undi.

"Dewan telah bersuara dan kerajaan ini akan mendengar," katanya kepada Ahli Parlimen.

Beliau mencadangkan rundingan antara parti untuk menentukan cara ke hadapan pada Brexit, jika dia berjaya memenangi undi keyakinan.

Bekas setiausaha luar negara dan pro-Brexit paling lantang Boris Johnson berkata ia adalah "kekalahan yang lebih besar daripada yang dijangkakan" - dan itu bermakna perjanjian May kini "mati".

Tetapi dia berkata ia memberikan perdana menteri "mandat besar untuk kembali ke Brussels" untuk berunding dengan perjanjian yang lebih baik tanpa backstop kontroversi Ireland Utara.

Dan dia berkata dia akan menyokong May pada undi tidak percaya pada hari Rabu.


Ahli Parlimen Parti Buruh Chuka Umunna mengatakan bahawa jika pemimpinnya tidak mendapatkan sokongan untuk pilihanraya umum, Corbyn harus melakukan apa yang "majoriti besar" ahli Parti Buruh inginkan dan mendapatkan referendum EU "cara belakang" lagi.

Pemimpin Liberal Democrat Sir Vince Cable, yang juga mahu referendum kedua, berkata kekalahan May itu adalah "permulaan penghujung Brexit" - tetapi mengakui bahawa para pelobi tidak akan mendapatkannya tanpa sokongan Corbyn.

Menteri Pertama Scotland Nicola Sturgeon berkata May telah mengalami "kekalahan perkadaran bersejarah" dan memanggil sekali lagi untuk Artikel 50 diusulkan agar satu lagi referendum berlaku.

"Kami telah sampai ke titik sekarang di mana ia tidak dapat disangkal lagi untuk menendang tin kosong terus ke hujung jalan," katanya.

Bagaimanapun, menteri kerajaan Rory Stewart berkata tidak ada majoriti dalam Dewan Rakyat untuk sebarang pelan Brexit, termasuk satu lagi referendum.

Di bawah Akta Parlimen Jangka Masa Depan 2011, pilihan raya umum UK hanya sepatutnya berlaku setiap lima tahun. Yang seterusnya akan tiba pada tahun 2022.

Tetapi undi tidak percaya membolehkan Ahli Parlimen memutuskan sama ada mereka mahu kerajaan diteruskan. Usul itu mesti diucapkan: "Bahawa Dewan ini tidak mempunyai keyakinan terhadap Kerajaan."

Sekiranya majoriti Ahli Parlimen mengundi gerakan itu, ia akan memulakan kiraan 14 hari.

Jika pada masa itu kerajaan semasa, atau mana-mana kerajaan alternatif lain tidak dapat memenangi undi keyakinan baru, maka pemilihan umum awal akan dipanggil.

Pemilihan itu tidak boleh berlaku sekurang-kurangnya 25 hari bekerja.

Ahli Parlimen bersedia untuk membahaskan Usul Tidak Percaya selama kira-kira enam jam setelah Sesi Perdana Menteri pada 1200.

Corbyn berkata ia akan membenarkan Dewan Rakyat untuk "memberikan keputusan atas ketidakcekapan kerajaan ini".

Tetapi pemimpin DUP Arlene Foster berkata partinya, yang membuat May berkuasa, akan menyokongnya dalam undi keyakinan hari Rabu.

Dia memberitahu BBC "Ahli Parlimen bertindak demi kepentingan seluruh UK" dengan mengundi di bawah perjanjian itu.

Tetapi dia menambah: "Kami akan memberi kerajaan ruang untuk menetapkan rancangan untuk mendapatkan perjanjian yang lebih baik."

Dalam kenyataannya kepada Ahli Parlimen, May berkata dia merancang untuk kembali ke Commons pada Isnin depan dengan rancangan alternatif - jika dia bertahan dalam undi keyakinan.

Beliau berkata beliau akan meneroka sebarang idea dari rundingan pihak-pihak berkaitan dengan EU, tetapi beliau tetap komited untuk menyampaikan hasil referendum 2016.

Tetapi Presiden Suruhanjaya Eropah, Jean-Claude Juncker, berkata risiko Brexit yang tidak teratur telah meningkat akibat kesepakatan undian itu.

Beliau berkata perjanjian itu adalah "satu-satunya cara untuk memastikan penarikan secara teratur" dan bahawa beliau dan Presiden Majlis Eropah, Donald Tusk, telah "menunjukkan muhibah" dengan penjelasan tambahan minggu ini untuk membolehkan minda Ahli Parlimen berehat.

"Saya menggesa United Kingdom untuk memperjelaskan niatnya secepat mungkin," katanya. "Masa hampir tamat."

Tusk berkata dia menyesali keputusan undi itu dan kemudian menerusi tweetnya bertanya "siapakah yang akhirnya akan mempunyai keberanian untuk mengatakan apa satu-satunya penyelesaian yang positif?"

Kenyataan dari kerajaan Ireland juga mengatakan ia menyesali keputusan itu dan bahawa "terus percaya bahawa pengesahan perjanjian ini adalah cara terbaik untuk memastikan penarikan secara tertib UK".

Ia juga berkata ia akan "terus memperhebat persediaan" untuk kegagalan Brexit.

MYbaru

Topik mengenai Malaysia Baru, Berita Terkini, Foto, Video, Foto mengenai Pakatan Harapan dan lihat perkembangan terkini, berita, informasi dari Hicore Solutions.

No comments:

Post a Comment