Bekas Pengerusi Tabung Haji, Abdul Azeez dan abangnya ditahan SPRM | MalaysiaBaharu.org - Membina Malaysia Baharu

Pages

Bekas Pengerusi Tabung Haji, Abdul Azeez dan abangnya ditahan SPRM


Putrajaya: Bekas pengerusi Tabung Haji (TH) Abdul Azeez Abdul Rahim ditahan sejurus selepas beliau muncul di ibu pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) hari ini.

Ahli Majlis Tertinggi Umno memasuki SPRM sendiri pada pukul 2.55 petang dan disambut oleh beberapa pegawai SPRM.

September lalu, Azeez, abangnya dan sepupu mereka ditangkap selepas dipanggil untuk penyiasatan terhadap tuduhan meminta suapan.

Pada bulan Mei, SPRM merampas wang tunai RM500,000 dari rumah Azeez sebagai sebahagian daripada selidikan pelantikan kontraktor untuk projek Tabung Haji di bawah Akta SPRM.


Sumber SPRM kemudiannya berkata kes itu juga disiasat di bawah Akta Pencegahan Pengubahan. Wang Haram, Pencegahan. Pembiayaan Keganasan dan Hasil daripada Aktiviti Haram 2001.

Ia juga melaporkan bahawa SPRM telah melakukan serbuan ke atas rumah Azeez di Subang dan Baling serta pejabatnya di Jalan Tun Abdul Razak, Kuala Lumpur, pada 23 Mei.

SPRM kemudiannya mengesahkan bahawa Azeez dan abangnya, Latif Abdul Rahim, ditangkap pada 4.30 petang untuk memudahkan siasatan berhubung dengan rasuah dan pengubahan wang haram berikutan kebenaran dari Jabatan Peguam Negara untuk mendakwa mereka.

Kedua-duanya akan dikenakan di Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur esok pada pukul 9 pagi mengikut Akta SPRM 2009 di bawah Akta Pencegahan Pengubahan. Wang Haram, Pencegahan. Pembiayaan Keganasan dan Hasil daripada Aktiviti Haram (AMLTAFPUAA).

MYbaru

Topik mengenai Malaysia Baru, Berita Terkini, Foto, Video, Foto mengenai Pakatan Harapan dan lihat perkembangan terkini, berita, informasi dari Hicore Solutions.

No comments:

Post a Comment