Bekas isteri CEO Amazon bakal jadi wanita terkaya di dunia | MalaysiaBaharu.org - Membina Malaysia Baharu

Pages

Bekas isteri CEO Amazon bakal jadi wanita terkaya di dunia

MacKenzie Bezos (kanan) bakal menjadi wanita terkaya di dunia kerana mendapat RM280 bilion, separuh dari nilai kekayaan suaminya iaitu sebanyak RM560 bilion. 

New York - Tidak lama selepas mereka berkahwin, MacKenzie Bezos memandu suaminya, Jeff, ke seluruh negara dari New York ke Seattle ketika dia membentangkan pelan perniagaan untuk syarikat yang menjadi Amazon.

Sekarang, dua puluh lima tahun kemudian, MacKenzie Bezos dapat sekali lagi mendapati dirinya di tempat duduk pemandu, kali ini dengan potensi untuk menggoncang kawalan suaminya terhadap syarikat paling berharga di dunia, Amazon.

Pasangan terkaya di dunia itu mengumumkan dalam satu kenyataan bersama pada Rabu bahawa mereka akan bercerai "selepas tempoh penjelajahan yang penuh cinta dan percubaan."
Perceraian itu secara drastik boleh mengurangkan kepentingan Jeff Bezos dalam Amazon dan membuka pintu untuk isterinya menjadi salah satu pemegang saham terbesarnya, kuasa baru di syarikat itu, menurut peguam perceraian dan pakar tadbir urus korporat.

Di Washington, di mana keluarga itu hidup dan ibu pejabat Amazon, adalah negeri berteras komuniti, yang bermaksud aset yang terakru semasa perkahwinan mesti dibahagikan sama rata dalam perceraian. Memandangkan Amazon dilancarkan selepas pasangan itu telah berkahwin, peraturan ini mungkin terpakai kepada hampir semua nilai bersih Jeff Bezos sekarang iaitu RM560 bilion, kata para pakar.

Tidak diketahui sama ada pasangan itu mempunyai perjanjian pra-atau pasca-perkahwinan. Ia juga tidak jelas sama ada mereka mungkin memfailkan perceraian di negeri yang berbeza. Mereka memiliki hartanah di California, Texas dan Washington D.C., di antara lokasi lain.

Dengan mengandaikan tiada perjanjian terdahulu, CEO Amazon mungkin perlu sama ada menjual atau memindahkan separuh lebih daripada 16% pegangannya dalam syarikat untuk memenuhi pembahagian yang sama untuk perceraian itu, kata peguam.

MacKenzie Bezos kemudian boleh menggunakan pegangan besarnya di Amazon untuk mendorong perubahan di syarikat itu, berpotensi menentang bekas suaminya. Tetapi tidak mungkin ini akan membawa kepada perubahan korporat sebenar. "Ia hanya 8% saham," kata Michael Pachter, seorang penganalisis dengan Wedbush, "... tidak mencukupi untuk mengendalikan apa-apa."

"Jeff tetap fokus dan terlibat dalam semua aspek Amazon," kata Drew Herdener, naib presiden komunikasi korporat, dalam satu kenyataan yang diberikan kepada CNN. Tidak seperti ketua pegawai eksekutif teknologi lain, termasuk Facebook Mark Zuckerberg, kawalan Jeff Bezos terhadap Amazon tidak mempunyai majoriti kekuasaan mengundi di syarikat itu, tetapi dari rekod prestasi kepimpinan yang kuat selama dua dekad.

Itu mungkin tidak akan berubah dengan pegangan yang dikurangkan. Sesungguhnya kepelbagaian Amazonnya telah menurun selama bertahun-tahun ketika dia menjual saham untuk membiayai syarikat roketnya, Blue Origin.

Sebaliknya, kemungkinan lebih banyak ketegangan antara apa yang akan menjadi dua pemegang saham individu Amazon akan hanya "menambah drama berpotensi ke situasi di mana anda mungkin tidak mahu drama," kata Charles Elson, seorang profesor tadbir urus korporat di University of Delaware.

Tetapi itu jika menganggap MacKenzie Bezos ingin berbalah. Hirsch memberitahu CNN bahawa penasihat undang-undang MacKenzie Bezos hampir pasti akan menasihati beliau bahawa cuba untuk mendapatkan kawalan di Amazon bukan sahaja menimbulkan risiko mencetuskan ketegangan awam tetapi juga dapat menjejaskan nilai pegangannya sendiri dengan mengganggu operasi perniagaan.

"Saya rasa ada peluang dalam rundingan yang membolehkan MacKenzie menerima lebih banyak daripada orang ramai menjangkakan dari segi aset sebagai balasan untuk kerjasama lengkapnya," kata Hirsch. Selepas Jeff dan MacKenzie Bezos mengeluarkan kenyataan mereka, The New York Post dan The National Enquirer melaporkan bahawa Jeff Bezos telah mula berjumpa wanita lain. Kisah-kisah tabloid, yang CNN tidak dapat sahkan, menimbulkan prospek perceraian yang lebih menarik daripada yang dijangkakan pada awalnya.

"Sekiranya mereka dapat menyelesaikan masalah ini dengan baik selepas semalam, mereka akan cuci tangan dan masih menjadi antara orang terkaya di dunia dan ia akan menjadi baik," kata Peter Walzer, rakan kongsi pengasas di Walzer Melcher di California dan presiden Akademi Peguam Matrimonial Amerika. Tetapi, katanya, "dalam perniagaan kami, apabila terdapat beberapa jenis masalah emosi yang terlibat dan orang lain, ia memberi banyak bahan bakar, bayaran peguam dan membazirkan banyak wang."

MYBaru

Topik mengenai Malaysia Baru, Berita Terkini, Foto, Video, Foto mengenai Pakatan Harapan dan lihat perkembangan terkini, berita, informasi dari Hicore Solutions.

No comments:

Post a Comment