AirAsia saman balas MAHB RM400 juta | MalaysiaBaharu.org - Membina Malaysia Baharu

Pages

AirAsia saman balas MAHB RM400 juta


Kuala Lumpur, 23 Jan - AirAsia Group Bhd hari ini mengatakan bahawa ia sedang menuntut lebih daripada RM400 juta dalam saman balas terhadap Malaysia Airports Holdings Bhd sebagai tindak balas terhadap saman yang difailkan oleh pengendali lapangan terbang itu bulan lepas berkenaan cukai lapangan terbang.

Tuntutan balas adalah untuk ganti rugi yang dialami oleh AirAsia dan syarikat penerbangan jarak jauhnya, AirAsia X Bhd, disebabkan gangguan operasi di klia2, kata syarikat penerbangan itu dalam kenyataan hari ini.

Antara gangguan itu, katanya, adalah saluran minyak yang pecah yang menghalang operasi di Pier P selama sebulan di klia2, penutupan di Runway 3 untuk beberapa kali tahun lepas, dan kerugian yang ditanggung akibat keperluan menunda pesawat tambahan dan kos bahan api, penangguhan, tenaga kerja yang diperlukan, dan pembatalan penerbangan yang mengakibatkan kehilangan pendapatan dan kos taxiing.

MYBaru

Topik mengenai Malaysia Baru, Berita Terkini, Foto, Video, Foto mengenai Pakatan Harapan dan lihat perkembangan terkini, berita, informasi dari Hicore Solutions.

No comments:

Post a Comment