Adakah model perniagaan anda sesuai untuk Revolusi Perindustrian ke-4? | MalaysiaBaharu.org - Membina Malaysia Baharu

Pages

Adakah model perniagaan anda sesuai untuk Revolusi Perindustrian ke-4?


Oleh kerana Revolusi Perindustrian Keempat menjadi lebih luas, kami mempunyai berita yang baik dan buruk bagi para pemimpin perniagaan yang ada dalam semua sektor dan di semua geografi.

Kami menghabiskan sebahagian besar tahun lalu menganalisis prestasi model perniagaan syarikat terkemuka di dunia. Dengan "model perniagaan" kami bermaksud keseluruhan, sistem saling bergantung di mana organisasi mewujudkan nilai untuk pelanggan dan menangkap nilai untuk dirinya sendiri. Ini termasuk cadangan, produk, sumber, proses, aliran pendapatan dan struktur kos.

Berita buruk dahulu: ada keperluan mendesak untuk mengubah model perniagaan tradisional. Khabar baiknya: ada cara mengiris tugas tugas berat ini ke dalam potongan bersaiz kecil.

Dalam artikel ini kami menyediakan senarai semak 10 mata untuk melakukannya, termasuk satu tindakan yang terbukti berkesan dalam mempercepatkan perubahan yang diperlukan.

Mari lihat berita buruk dari penyelidikan kami dengan lebih terperinci:

⦁ Kurang daripada 10% model perniagaan syarikat dengan ekonomi berdaya maju di dalam dunia ekonomi dunia. Tinjauan peribadi CEO mengesahkan sentimen ini.

⦁ Model perniagaan yang paling berjaya hari ini - dari segi nilai pelanggan, kadar pertumbuhan pendapatan dan penilaian pasaran - adalah model perniagaan platform digital. Tujuh puluh peratus daripada 10 syarikat paling mahal di dunia (Amazon, Apple, Alibaba, Microsoft et al) dan 70% daripada $ 1 bilion + "Unicorn" startup (Didi, Airbnb et al) mengendalikan model ini, namun kurang daripada 2% syarikat lakukan.

⦁ Model perniagaan platform digital diramalkan untuk menengah hingga 30% daripada aktiviti ekonomi global menjelang 2030, namun kurang daripada 5% syarikat tradisional mempunyai strategi platform yang koheren yang diintegrasikan dengan strategi korporat mereka.

⦁ Rata-rata, kurang daripada 10% daripada ahli dewan organisasi penyandang tahu sepenuhnya memahami ekonomi model perniagaan platform digital.

⦁ Pendapat dalam semua sektor melabur lebih banyak dalam digital - untuk bersaing dengan permintaan pelanggan dan persaingan yang meningkat (tidak kurang dari pemain platform) - tetapi kurang daripada 15% daripada syarikat-syarikat tersebut melihat pulangan kewangan sama sekali pada pelaburan digital mereka. Usaha inovasi dalaman, hackathon, pemecut dan inkubator tidak terbukti berjaya dalam meningkatkan prestasi hari ini.

⦁ Sebagai akibatnya, majoriti pemimpin hari ini kurang yakin bahawa organisasi mereka bersedia untuk memanfaatkan perubahan yang berkaitan dengan Revolusi Perindustrian Keempat.

Jelas, penting untuk mengubah model perniagaan yang sedia ada dan dapat bersaing secara berkesan dalam dunia yang mempunyai hubungan yang hiperpaling tidak pernah menjadi lebih kuat. Tetapi mengubah sistem orang, proses dan teknologi saling bergantung, gabungan aset ketara dan tidak ketara kompleks yang telah dioptimumkan untuk memberi khidmat kepada pelanggan dan memberikan pulangan kepada para pemegang saham dengan cara tertentu selama bertahun-tahun tidak mudah.

Berita baiknya ialah terdapat 10 langkah yang dapat diambil oleh para pemimpin. Tiada satu pun dari mereka yang mudah, tetapi kami telah mendapati bahawa yang terakhir dapat membantu pencapaian yang lain.

Senarai semak 10 mata untuk model perniagaan sesuai untuk Revolusi Perindustrian Keempat

1. Adakah Lembaga Pengarah dan Pasukan Eksekutif anda memahami sepenuhnya konsep model perniagaan platform digital?

Ramai pemimpin hari ini tidak tahu apa yang mereka tidak tahu. Platform digital adalah fenomena yang agak baru dan hanya mempunyai pengalaman mengendalikannya. Sekiranya platform mungkin memimpin 30% daripada aktiviti ekonomi global menjelang 2030, semua orang harus memahami bagaimana mereka beroperasi supaya mereka dapat lebih jelas bagaimana menyalin, bersaing atau berkolaborasi dengan mereka. Sudah tiba masanya untuk mendidik semula semua pemimpin dengan cepat dan teliti. Beberapa organisasi telah melakukannya.

2. Adakah anda mempunyai strategi platform yang berani, diintegrasikan ke dalam strategi korporat dan digital anda?

Apabila pemimpin memahami peluang dan ancaman baru, mereka boleh memasukkan pemikiran platform ke dalam strategi pertumbuhan korporat mereka. Ini memerlukan penglibatan dan komunikasi yang teliti dengan para pemegang saham. Lima tahun lalu, syarikat China PingAn berkata ia bukan lagi syarikat insurans, ia adalah "syarikat teknologi dengan lesen perkhidmatan kewangan". Ia dilaksanakan pada strategi platform dan kini bernilai jauh lebih banyak berbanding pesaingnya yang lain.

3. Adakah anda telah memperuntukkan sekurang-kurangnya 10% modal dan sumber kepada model perniagaan platform?

Masa untuk meletakkan wang anda di mana mulut anda dan melabur dengan betul dalam model perniagaan yang memberikan nilai yang lebih baik kepada semua pihak berkepentingan. Hari ini, kebanyakan syarikat telah menguji dengan eksperimen digital dan pelaburan senjata panjang. Pengagihan semula modal adalah cara terbaik untuk mengubah strategi menjadi realiti.

Walmart baru-baru ini membuat langkah berani untuk bersaing dengan melabur dalam perniagaan platform Jet.com dan Flipkart. Naspers, penerbit Afrika Selatan berusia 100 tahun, melabur dalam perniagaan platform $ 33 juta Tencent, sebuah saham bernilai lebih daripada $ 100 bilion hari ini. Berdasarkan pengalaman ini, ia kemudian melabur dalam mewujudkan dan mengendalikan perniagaan platform digital sendiri, bernilai lebih jauh daripada operasi penerbitan tradisionalnya.

4. Adakah anda telah mencipta portfolio sinergistik model perniagaan lama dan baru?

Amazon menjadi begitu kuat dengan mendesain semula keseluruhan "sistem" perniagaannya dengan pemikiran platform. Segala aspek sokongan perniagaannya dan mengukuhkan satu sama lain. Membeli Seluruh Makanan bukan sahaja mewujudkan cara baru untuk memperdalam hubungan dengan pengguna tertentu, tetapi juga mencipta pelanggan dalaman baru untuk bahagian Perkhidmatan Web Amazon (AWS). Internet Marketplace AWS memacu inovasi untuk perniagaan peranti pintar rumah, yang memacu permintaan untuk perkhidmatan e-dagangnya.

5. Pernahkah anda mempelbagaikan tujuan syarikat anda untuk 4IR?

Model perniagaan platform membolehkan organisasi untuk melayani pelanggan tanpa perlu melabur dalam aset tradisional; mereka memberi tumpuan kepada memudahkan interaksi nilai tinggi antara pelbagai pihak (Airbnb tidak memiliki harta, Facebook tidak membangunkan kandungan, pemaju membuat aplikasi untuk Apple). Ini mengubah skop potensi organisasi yang boleh dicapai, dan kelajuannya. Adakah anda seorang "pengeluar peralatan perubatan", atau adakah tujuan anda untuk menyembuhkan kanser dengan mengaturkan ekosistem pelaku untuk melakukannya? Tujuan Uber adalah untuk "memindahkan orang dari A ke B". Ia bersaing dengan pengilang kereta tetapi tidak membuat kereta.

6. Adakah pemimpin anda terbuka untuk mengumpankan bahagian perniagaan teras anda?

Menghidupkan pihak ketiga untuk memberi khidmat kepada pelanggan anda sering menyalahi undang-undang untuk perniagaan. Schibsted, sebuah syarikat media Norway, melabur banyak dalam pasaran dalam talian yang seolah-olah akan menumpukan perniagaan iklan tradisionalnya. Sebaliknya ia membantu mereka membuat perniagaan digital baru, pada skala global, bernilai jauh lebih tinggi daripada model perniagaan mereka yang sebelumnya dan aset berat. Steve Jobs pada mulanya menentang membenarkan orang lain membuat aplikasi untuk iPhone. Jika dia mengalahkan Apple, tidak akan menjadi syarikat yang paling berharga di dunia.

7. Adakah organisasi anda mempunyai kecekapan yang meluas dalam perisian, data, AI?

Dalam perniagaannya yang baru Smart Business, Ming Zeng, Ketua Pegawai Strategi Alibaba, menggambarkan bagaimana syarikat melabur banyak dalam mengoptimumkan semua aktiviti dengan perisian, data dan pembelajaran mesin: menggunakan algoritma untuk mengoptimumkan setiap pertukaran, mereplikasi pembuatan keputusan manusia dengan perisian, dan membiarkan aliran data di dalam dan di luar organisasi melalui API dan piawaian. Tujuannya adalah untuk kebanyakan keputusan operasi yang dibuat oleh mesin, sehingga syarikat dapat menyesuaikan diri dengan lebih cepat ke permintaan pasar. Kemahiran dalam bidang ini sudah tentu tidak memadai hari ini, tetapi pulangan adalah penting jika anda boleh menarik mereka.

8. Adakah anda telah mencipta metrik baru untuk membimbing perniagaan anda?

Selalunya metrik syarikat kelihatan jangka pendek dan mundur. Mereka memberi tumpuan kepada mengukur kejayaan model perniagaan sedia ada yang dominan tetapi bukan untuk membolehkan model perniagaan baru. Platform digital sering mengambil masa tiga tahun untuk membentuk, lima tahun untuk mendapatkan daya tarikan, dan lapan tahun untuk mencapai jisim kritikal. CFO Tradisional (dan pemegang saham) tidak digunakan untuk pemacu kejayaan model perniagaan digital yang kuat seperti ini, jadi pemahaman jenis baru metrik adalah kritikal.

9. Adakah anda mempunyai "organisasi" yang betul-betul di tempat: dengan unit yang berbeza berfokus pada "mengoptimumkan warisan" dan "mencipta masa depan", memegang kuasa dan status yang sama?

Membina pada titik terakhir, ia mengambil masa yang lama untuk mengubah model perniagaan warisan, disebabkan oleh halangan budaya, struktur organisasi yang mantap dan, tentu saja, metrik yang ada. Beberapa organisasi mempunyai pemimpin dengan gabungan penglihatan, kepakaran digital dan kuasa peribadi Jeff Bezos untuk memacu perubahan asas dari bahagian atas dalam perniagaan yang ada. Amalan terbaik hari ini bukan untuk cuba melawan rintangan manusia semulajadi untuk berubah. Lebih baik memintasnya.

Walaupun perniagaan teras dioptimumkan, melabur dalam unit perniagaan yang berasingan dengan kuasa untuk mencipta masa depan dengan model perniagaan baru, metrik baru, orang baru. Benar-benar ia mesti melaporkan terus kepada Ketua Pegawai Eksekutif dan tidak terperangkap dalam "unit inovasi" di dalam organisasi warisan. Ia memerlukan oksigen, sumber dan kuasa untuk bernafas dan berjaya.

10. Adakah anda memanfaatkan usahawan teknologi terbukti untuk membina usaha digital baru di kawasan yang berkaitan dengan perniagaan anda?

Dan akhirnya, satu langkah yang tidak sepatutnya menjadi terakhir - ia boleh dan harus dilaksanakan terlebih dahulu, selari dengan yang lain. Jika definisi inovasi adalah proses mengambil idea dari permulaan kepada impak, dan impak yang anda cari ialah 10x berbanding 10%, maka kaedah yang kami dapati paling berjaya dalam pemangkin tahap penciptaan nilai dan transformasi untuk tradisional korporat adalah untuk bekerjasama dengan usahawan berteknologi yang terbukti dalam kenderaan usahasama (JV) untuk merebut peluang pasaran dengan cepat.

Usahawan tidak mungkin mahu bekerja secara langsung untuk syarikat korporat, tetapi mereka menilai aset mereka (pelanggan, wang tunai, IP, rangkaian). Oleh itu, yang diinspirasikan oleh struktur JV berasaskan ekuiti, usahawan boleh memanfaatkan aset ini untuk merebut peluang pasaran yang baru dan strategik dengan pantas sebelum orang lain melakukannya.

Sekiranya kenderaan dirancang dengan berkesan, dengan cara yang mengurangkan risiko korporat dan membolehkan tahap kawalan, ia menjadi win-win-win: untuk korporat (untuk mengurangkan pengetahuan gangguan dan perpindahan), para pemegang sahamnya (untuk menghasilkan nilai baru) dan untuk rangkaian usahawan berteknologi yang berjaya mencari peluang seterusnya (tanpa perlu berurusan dengan VC yang rapuh).

MYbaru

Topik mengenai Malaysia Baru, Berita Terkini, Foto, Video, Foto mengenai Pakatan Harapan dan lihat perkembangan terkini, berita, informasi dari Hicore Solutions.

No comments:

Post a Comment