Bagaimana China memerangkap negara miskin dengan hutang projek pembangunan | MalaysiaBaharu.org - Membina Malaysia Baharu

Pages

Bagaimana China memerangkap negara miskin dengan hutang projek pembangunan


Video diatas menjelaskan bagaimana China menjerat negara-negara dunia ketiga dengan hutang. Taktiknya ialah dengan perjanjian berat sebelah dengan menggunakan kekuatan ekonomi negara China itu sendiri. Mereka menggunakan bank pembangunan mereka untuk memberi pinjaman dan menawarkan menyiapkan projek mega yang amat menarik dengan syarat syarikat dari China diberi kontrak. Banyak negara-negara miskin yang sudah terjerat dengan hutang jangka masa panjang antaranya ialah Sri Lanka, Pakistan, Montenegro, Maldives dan Djibouti.

Malaysia sebenarnya sudah terjerumus dengan hutang China untuk pembangunan ECRL dan myHSR. Mujur dan syukur kerajaan BN tumbang pada pilihanraya yang lepas dan kerajaan PH dibawah kepimpinan Tun Dr Mahathir memutuskan untuk menghentikan projek-projek mega tersebut untuk berbincang semula dengan China supaya ia tidak membebankan hutang negara.

MYbaru

Topik mengenai Malaysia Baru, Berita Terkini, Foto, Video, Foto mengenai Pakatan Harapan dan lihat perkembangan terkini, berita, informasi dari Hicore Solutions.

No comments:

Post a Comment